$
פנאי

בקרוב נהפוך לספר

"הספרייה האנושית" של רוני אברג'ל אוספת סיפורים אישיים מקבוצות מוחלשות. כעת היא מגיעה לישראל

מאיה נחום שחל 08:2501.03.16

"אל תשפוט ספר על סמך הכריכה שלו", זה המוטו שעומד מאחורי פרויקט "הספרייה האנושית" שייסד העיתונאי והפעיל החברתי היהודי־דני רוני אברג'ל. הפרויקט פועל כבר ב־70 מדינות ומטרתו לעודד שיח חברתי. נאספים בו סיפורים אנושיים בעיקר מקבוצות אוכלוסייה שיש עליהן סטיגמות בגלל משתנים כמו דת, גזע, העדפה מינית, משלח יד, מחלות שונות, נכות, מוצא ואפילו צבע שיער. "תפסיקו לשנוא אנשים בגלל מה שהם, בואו לפגוש אותם ולשאול שאלות ישירות, ואני בטוח שזה יעשה שינוי בגישה ובמחשבה", אומר אברג'ל.

 

הספרייה האנושית הישראלית הראשונה תיפתח בעוד כשלושה חודשים בבית אריאלה בתל אביב, ובימים אלה אוסף אברג'ל את ה"ספרים" שישתתפו בה, והמעוניינים להשתתף יכולים ליצור קשר עם הארגון (humanlibrary.org). מדובר באירוע של כמה שעות, ובדרך כלל מגיעים אליו 15–25 "ספרים" בנושאים שונים הנפגשים פנים מול פנים עם "קוראים" שמעוניינים בסיפורם. "למעשה משאילים אדם לחצי שעה ומחליטים מה רוצים לשאול אותו, זו לא הרצאה אלא שיחה. אבל כמו בכל ספרייה גם כאן יש כללים וצריך לשמור עליהם, ולא רק שאסור לפגוע בספר או לאכול עליו, גם אי אפשר לקחת אותו למיטה ולהירדם איתו".

 

את הרעיון הגה אברג'ל כשעבד בדנמרק בארגון Stop the Violence לחינוך נוער לפתירת בעיות ללא אלימות. "הבנתי שמפני שלאנשים מקבוצות שונות אין יחסים זה עם זה, קשה להם לסגת כשנוצר קונפליקט, ואנשים שמכירים זה את זה עוצרים את עצמם", הוא אומר. "אם נוכל להושיב אנשים לדבר עם מישהו שהם חושבים שיש להם משהו נגדו או שהם לא אוהבים את דרך החיים שלו, אולי נצליח להוכיח להם שיש להם יותר במשותף משהם חושבים ופשוט לתת להם לדבר. אנחנו לא מספרי סיפורים, אנחנו מספקים ידע פנים אל פנים כדי להפשיט סטיגמות וסטריאוטיפים וליישב מחלוקות. אנחנו מקווים לפחות קונפליקטים ויותר שלום. אנשים רוצים לחלוק את הסיפור שלהם כדי לשבור את הסטיגמה שהם חיים איתה. אני עושה את זה למען עתיד ילדיי, כדי שהעולם הזה יהיה מקום שילדים יהודים יוכלו לחיות בו בביטחון, וגם בשבילי, כי אני גם רוצה להיות בטוח שהסביבה שלי מבינה אותי ומקבלת אותי ולא שונאת אותי בלי סיבה".

 

רוני אברג'ל. "אחרי שאסיים לעבד את הכאב שעברתי אני מאמין שגם אהפוך ל'ספר' בספרייה האנושית" רוני אברג'ל. "אחרי שאסיים לעבד את הכאב שעברתי אני מאמין שגם אהפוך ל'ספר' בספרייה האנושית"

 

מה הכי מעניין אנשים?

 

"ה'בסט סלר' כיום הוא נושא הפליטים, אבל גם טרנסג'נדרים מסקרנים מאוד אנשים".

 

אברג'ל (42) נולד בדנמרק לאם דנית ולאב ישראלי, ובגיל חמש עבר להתגורר עם אביו בימית למשך שנה וחצי. לפני שנתיים וחצי איבד את אשתו לאחר שלקתה בהתקף לב בחופשה בספרד ונותר לגדל לבדו את שני ילדיו הקטנים. הוא זועם על הרופאים בדנמרק שדחו את ניתוח הלב שהיתה אשתו אמורה לעבור בטענה שאין דחיפות ומבטיח שיום אחד יגיע לפוליטיקה כדי לפעול למען שינוי ליקויים במדינתו.

 

חשבת פעם להיות "ספר" בעצמך?

 

"אני אלמן ואב חד־הורי, אבל אני צריך להיות במצב טוב כדי להיות מפורסם. לפני שאנחנו לוקחים 'ספר' אנחנו בודקים שהאדם במצב מנטלי טוב, ואני לא הייתי במצב שיכולתי לשבת לדבר על זה ולחלוק את זה. בימים אלה אני כותב ספר שיעזור לגברים להתמודד עם אובדן וצער וכאב, ואולי אחרי שהספר ייצא לאור אהיה מוכן יותר לדבר. למדתי שגברים איומים בהתמודדות ובהתעמתות עם הרגשות והכאב ורק מנסים להדוף אותם, הם מפחדים מזה, ואני מנסה לחלוק את הניסיון שלי בספר כי אני חושב שזה יכול לעזור. אני מאמין שבהמשך גם אני אהיה 'ספר' בספרייה האנושית".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x