כתב: עמית שמר*; תמונות: Stihl

לכתבה הראשונה בסדרה: בחירה נכונה של מסור שרשרת
לכתבה השנייה בסדרה: מסור שרשרת – ציוד בטיחות
לכתבה השלישית בסדרה: מסור שרשרת – הכנה וטיפול
לכתבה הרביעית בסדרה: מסור שרשרת – ציוד נלווה


אנו בתקופה שגבולות הביצועים והמשקל בין מסורי שרשרת (וציוד מנועי נוסף) צורכי בנזין לבין מסורים וציוד מוזני חשמל הולכים ומיטשטשים; אם עד לא מזמן ברור היה שמנוע בנזין תמיד יהיה חזק ממנוע חשמלי הניזון מסוללה נטענת, הרי שהפערים הולכים וקטנים, לעיתים אף מיישרים קו, ולכן הבחירה בין שני סוגי ההינע הופכת לרלוונטית יותר עבור רבים.
יותר ויותר משפחות כלים וציוד מציעות ציוד דומה הניזון הן על ידי מנוע סטנדרטי והן על ידי סוללות נטענות, וזה כולל כיום – מעבר למסורי השרשרת – כמעט את כל סוגי ציוד הגינון הנפוצים: גוזמות גדר חי, חרמשים, מנערות זיתים, מפוחים וכיו"ב. בכתבה זו לא התייחסנו לציוד חשמלי, הניזון מכבל המחובר לשקע חשמל, מכיוון שהוא מיועד ומתאים בעיקר לשימוש בבית הפרטי או בסככות עם מקור חשמל זמין. לפניכם עיקרי היתרונות והחסרונות לכל שיטת הינע, בקצרה:

כלים עם מנועי בעירה פנימית

Stihl MS 193T

Stihl MS 193T

יתרונות: טכנולוגיה וותיקה ומוכרת לרוב, ונכון להיום היא עדין הנפוצה ביותר. בשנים האחרונות אנו עדים לקפיצת מדרגה בהתפתחויות ציוד מנועי, לא רק במנועים עצמם אלא גם במבנה, בשימוש בחומרים מתקדמים, הכנסת טכנולוגיית מחשוב ואלקטרוניקה, שיפור במערכות הפליטה (המשפיע בין היתר על רמות הרעש), טכנולוגיות שיכוך מתקדמות יותר (לטובת נוחות בעבודה), חיסכון בצריכת הדלק ובפליטת המזהמים ועוד.
חסרונות: רעש; חובה לעבוד עם אוזניות, מנוע מוטורי הינו בעל רמת זעזועים גבוהה יותר מאשר מנוע חשמלי, זעזועים יכולים לגרום לבעיות בפרקים ובנוסף העבודה מעייפת. עשן וזיהום: יכול להיות שלא לכולם אכפת מזיהום אוויר, בסגנון "כמה כבר מזהם מנוע קטן", אך את העשן של תערובת הדלקת הנשרפת נושם המפעיל במהלך כל יום העבודה – דבר שבטוח לא מוסיף בריאות.
שימושים לדוגמא: מסורי שרשרת – כאשר עובדים ימים שלמים ביערנות, בכריתה של עצים רחבים וגדולים שפעולת הניסור מצריכה כוח רב. חרמשים – כאשר ביצוע העבודה דורש זמן עבודה ארוך, דוגמת עבודת קבלנים לאורך כבישים או בשטחים חקלאיים אורגניים, במקומות שלו ניתן להיכנס עם טרקטור ומכסחה או סביב עצים, בכרמים או מטעים, וכל עבודה המצריכה שעות רבות ברצף.
למי מתאים: לעובדים במשך שעות עבודה ארוכות ובאופן רצוף, כאשר נדרש כוח רב, בשטחים פתוחים – בפרט כאשר מחד אין מגבלות לגבי מפגעי רעש אך מאידך אין זמינות לטעינת סוללות.

כלים עם סוללות נטענות

Stihl MSA 160 T

Stihl MSA 160 T

יתרונות: הסוללות הנטענות יכולות לשמש מספר כלים שונה ומגוון, ויכולות לעבור מכלי לכלי. הטכנולוגיה המפעילה ציוד נטען היא שקטה מאוד, נקייה, חוסכת לוגיסטיקה סביב נושא אחסון ונשיאת הדלק והתדלוק עצמו, התפעול לרוב נוח ופשוט ביותר, התחזוקה פשוטה ופחותה ביחס לכלים עם מנועי בעירה פנימית, חיסכון בעלויות התפעול והתחזוקה לאורך זמן. גם מהירות העבודה גבוהה יותר בשל החיסכון בזמני התדלוק, הליך ההתנעה ופחות תחזוקה (אין מצתים שצריך להחליף, מסנן אוויר שצריך לנקות או כבל התנעה שיכול להיקרע).
חסרונות: עלות רכישה ראשונית יקרה, במידה ועובדים הרבה מאוד שעות יש צורך בסוללה נוספת, בכלים מסוימים חסר כוח לעומת מנוע מוטורי.
שימושים לדוגמא: גיזומים במטע ובכרם – הן עם מסורי גובה והן עם מסורי ידית עליונה ובנוסף מזמרות חשמליות וכל עבודות הגינון. גוזמות גדר חיה הנטענות מציעות את אותה יעילות, המהירות וההספק כמו המוטוריות. מפוחים באזורים מיושבים – לא גורמים למפגעי רעש לתושבים. עבור הגינה הפרטית זהו לרוב פתרון מושלם, המאפשר לעבוד בשקט, נוח לתפעל (on/off) וחוסך עלויות סוללה – אותה סוללוה מתאימה למגוון כלים.
למי מתאים: נקודה חשובה: ברכישת ציוד מבוסס סוללות נטענות חשוב להסתכל על מערך כולל של כלים, ולאו דווקא על כלי ספציפי אחד. הסיבה לכך היא בוורסטיליות הסוללות – חלק יקר בסך הרכישה – היכולות להתאים לשורה ארוכה של ציוד (מבית אותו היצרן). למעשה ניתן לרכוש כיום כלים ללא הסוללות, למי שכבר יש את המתאימות מציוד אחר – דבר המוזיל משמעותית את הרכישה. חשוב גם לזכור כי אם אנו עובדים עם כמה סוגי כלים במקביל, ניתן לקחת אתנו לשטח מינימום סוללות (תלוי אם יש אמצעי טעינה בשטח או לא) שתשמשנה אותנו עבור כל הכלים.

השוואת עלויות – בנזין מול סוללות נטענות
לצורך ההשוואה ניקח מסור נפוץ לגיזום מנועי ונשווה אותו למסור נטען לגיזום הדומה בביצועיו ובגודלו, הניזון סוללות נטענות. התחשיב מתייחס ל-200 ימי עבודה בשנה, לפי צריכה של כ-3.0 ליטר דלק ליום עבודה למסור המוטורי. לחישוב הוכנסו שתי סוללות נטענות, שכן לא ניתן לסיים יום עבודה עם סוללה אחת בלבד. כל המחירים כוללים מע"מ
שתי הערות לטבלה:
– אין בטבלה זו התייחסות לעלויות שוטפות כגון החלפת מסנני אוויר ודלק ומצתים שנצרכים לפחות בכל תחילת עונה במסור מוטורי.
– יש לעשות השוואה זו בין מכשירים שונים. כל מכשיר נטען צורך כמות אנרגיה שונה לאותה סוללה לכן בכל השוואה התוצאה תצא שונה. אין המוצג בטבלה זו משליך ישירות על כל המכשירים הנטענים.

 

*הכותב הנו מנכ"ל חברת ש. ונציה, יבואנית ציוד הגינון והיערנות המקצועי של Stihl לארץ, אשר בין היתר מעביר הדרכות מקצועיות ובטיחות למסורי שרשרת מזה כ-20 שנה