$
בארץ

ניתוח כלכליסט

כולם ירוויחו מהרפורמה בחברת החשמל, חוץ מהצרכן

חברת החשמל תתייעל, מונופול הייצור יישבר, ניהול החשמל יעבור לחברה ממשלתית והעובדים יזכו למענקי פרישה נדיבים. מי שלא יהנה הוא הצרכן, שלא יראה הוזלה בתעריף לפחות עד 2026

ליאור גוטמן 22:2427.12.17

אחרי לילה לבן של מרתון שיחות, משרדי האוצר והאנרגיה הכריזו היום בשעות הבוקר על "הסכם היסטורי במשק החשמל". השרים משה כחלון ויובל שטייניץ הציגו את פרטי הרפורמה במלים נרגשות, אלא שמאחורי ההצהרות הגדולות מסתתרים כמה חורים גדולים ושאלות לא פתורות - ובהן עמדתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו.

 

בבסיסה, הרפורמה קובעת כי חברת החשמל תמכור חמש תחנות כוח ותקים שתיים חדשות, תעביר את ניהול מערכת החשמל לחברה ממשלתית חדשה, תצמצם את מספר המחוזות ושכ־3,000 עובדים יפרשו (ראו הרחבה על פרטי הרפורמה).

 

לוח הזמנים להשגת הסכמה רחבה הוא קצר: עד ה־7 בינואר, אז תוגש הצעת מחליטים על עקרונות הרפורמה. אם עד אז לא יטורפד כלום, ניתן יהיה לומר שהמהלך ייצא לפועל.

 

ותיקי משק האנרגיה טוענים שכנראה לא היתה ברירה. 21 שנה לאחר שממשלת רבין השנייה חוקקה חוק שמחייב רפורמה ולאחר שהוצגו לפחות שבעה מתווים, יש סיבה לשמחה. כל כך הרבה שמחה, עד לרמה שיו"ר חברת החשמל יפתח רון־טל עלה היום לנאום במסגרת ועידה של מכון האנרגיה והסביבה כשהוא אוחז כוס יין ומברך מול מאות אנשים בקהל "שהגיענו וקיימנו לזמן הזה".

 

 

 

יותר חורים מהסברים

 

אלא שכאמור, ההסכם הנוכחי מלא בחורים, כמו למשל סביב סוגיית מכירת תחנות הכוח. המדינה מעולם לא מכרה תחנות ולא ברור אם מי שמוכר במקרה זה היא חברת החשמל או שמא החשב הכללי, שאחראי על נכסי המדינה. הסוגיה הזו לבדה יכולה לפוצץ את כל ההסכם. כמו שמנכ"ל משרד האנרגיה אודי אדירי היטיב להגדיר: "אם לא מכרנו תחנות כוח, כל הרפורמה הזו לא שווה".

 

אף אחד לא יודע כמה עולה תחנת כוח, אך ההערכות מדברות על כמיליארד שקל. אף אחד גם לא יודע מי ירצה לקנות תחנות כוח, תחת האיום של ועדת הריכוזיות, שיכולה לאסור על כל גורם דומיננטי במשק האנרגיה לרכוש תחנה. רוב הסיכויים שיצחק תשובה, עידן עופר או שרי אריסון לא יקנו, אבל לא ברור מי כן.

 

בנוסף, כל מי שיקנה תחנה יקבל עמה בעסקת חבילה את החלק היחסי של חוזה הגז העקום של חברת החשמל, שמשלמת את התעריף היקר ביותר במשק. בנוסף, אותו רוכש יצטרך לכסות את השעבוד ללא מגבלת זמן שיש על כל תחנה. בעיה נוספת היא שתעריף החשמל טרם נקבע, כך שמי שקונה תחנה לא באמת יודע לאילו הכנסות הוא יכול לצפות.

 

גם אם כל השאלות הללו נפתרו, עדיין לא הגענו למוקש האמיתי: המדינה חייבת לוודא שחברת החשמל לא מקימה אף תחנת כוח לפני שהיא מוכרת, אחרת היא מסתכנת בהגדלת המונופול שיקים יחידות חדשות אבל לא ימכור את הישנות. רק התרחיש הזה מדיר שינה מעיני הפקידות המקצועית.

 

סוגיה שניה היא ההיבט הצרכני. מזמן לא זכורה רפורמה כל כך גדולה שלא מבטיחה לצרכן שום חיסכון או תועלת. למרבה התדהמה, הפקידות הבכירה במשרדי הממשלה לא מסתירה את העובדה שתעריף החשמל אכן לא ירד, לפחות לא בחמש השנים הקרובות.

 

הוזלת תעריפי החשמל אמורה להשפיע על העלויות של כלל המוצרים במשק, שכן כולם צורכים חשמל. אין יותר יוקר מחייה מאשר תעריף החשמל. אלא שבנושא זה הרפורמה רק מבטיחה הבטחה אמורפית שבעתיד יהיה טוב. העתיד הזה הוא בטוח לא במשמרת של כחלון או של שטייניץ, שיהיו פטורים ממתן הסברים.

 

סוגייה גדולה נוספת היא גיבוש מודל חשמל חדש למשק, שבו כל בעל תחנה יכול למכור ולקנות ללא הגבלה במחיר שייקבע על ידי כוחות השוק. מי שאחראי על גיבוש רפורמה זו הוא יו"ר רשות החשמל אסף אילת, שצריך לקבוע כללי משחק חדשים כבר בשנה הקרובה.

 

מימין: יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן, שר האוצר משה כחלון, שר האנרגיה יובל שטייניץ ויו"ר חברת החשמל יפתח רון־טל בהכרזה על עיקרי הרפורמה מימין: יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן, שר האוצר משה כחלון, שר האנרגיה יובל שטייניץ ויו"ר חברת החשמל יפתח רון־טל בהכרזה על עיקרי הרפורמה צילום: Alex Kolomoisky

 

שתיקת ראש הממשלה

 

אחד הנעלמים הגדולים ביותר במשוואה של הרפורמה הוא נתניהו. בסביבת ראש הממשלה דווקא החמיאו היום לשטייניץ, שהוביל את הרפורמה. בהמשך לכך, אומרים שם: "כשנראה ניירות סופיים נחליט אם שווה לוותר על דיון בזכות השביתה או לא".

 

מעל דיוני הרפורמה ריחף כל העת הדיון העתידי בבג"ץ שיעסוק בשאלה העקרונית: האם יש להגביל את זכות השביתה של עובדים בשירותים חיוניים, במחאה על רפורמות מבניות.

 

בשבוע שעבר שיגר מנכ"ל משרד ראש הממשלה אלי גרונר מכתב לכלל העוסקים ברפורמה שבו הבהיר כי כל החלטה שנוגעת לשאלה האם למשוך את העתירה או למצות את ההליכים המשפטיים תיעשה אך ורק בהובלתו ובשיתוף עמו. בסביבת ראש הממשלה מדגישים שהיועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט הורה לא לדון בעתיד העתירה עד כה וכעת ייערך בעניין דיון נפרד ופרטני.

 

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו. אחד הנעלמים הגדולים ראש הממשלה בנימין נתניהו. אחד הנעלמים הגדולים צילום: אי פי איי

 

 

בהמשך לכך הקפיד לומר מנכ"ל האוצר שי באב"ד במסגרת הצגת הרפורמה שאין קשר בין הרופרמה לבין המשך הדיון בבג"ץ. עם זאת, יש להניח שיו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן ויו"ר ועד עובדי חברת החשמל מיקו צרפתי לא יקדמו את הרפורמה אם ההליך בבג"ץ יימשך.

 

ניסנקורן, אגב, רואה ברפורמה הזדמנות לקצת נחת אחרי הבלגן בטבע, חיפה כימיקלים ונגב קרמיקה. אלא שלהצלחה הזאת יש גם מחיר: כעת עובדי נמלי חיפה ואשדוד יחכו לתורם לקבל תנאי פרישה דומים, אם לא טובים יותר.

 

יצרני החשמל הפרטיים הודו היום שינסו להגיע אל נתניהו ולנסות לשכנע אותו שהרפורמה לא טובה, באמצעות מקורבו ועורך דינו דוד שמרון, שכבר ייצג בעבר חלק מתחנות הכוח הפרטיות. אלא שלאור החשדות נגד שמרון ונתניהו, לא ברור עד כמה הדלת הזו פתוחה לשימוש.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x