הבנקים מתחמשים ביועצים לקראת ועדת החקירה

ל"גלובס" נודע כי ד"ר ניתאי ברגמן, פרופסור למימון ב-MIT שחקר את תחום פשיטות הרגל, הוא המועמד המוביל לתפקיד היועץ המשפטי-כלכלי של הוועדה ■ הבנקים גם מתחמשים ביועצים: לאומי שכר את פרופ' סטיבן שוורץ, ופועלים שכר את פרופ' צבי וינר

פרופ' צבי וינר / צילום: גוסטבו סגורסקי
פרופ' צבי וינר / צילום: גוסטבו סגורסקי

בשבוע הבא ייפתח מושב החורף של הכנסת, ובבנקים נכנסים לכוננות ספיגה. הכנסת הנוכחית שוברת שיאים באווירה האנטי-בנקאית שלה, מה שניכר היטב בדיונים בחוק ועדת שטרום ובהצעות חוק רבות אחרות שעלו בשנה החולפת. הצפי הוא שהמושב הנוכחי אף יהיה סוער יותר. המפקחת על הבנקים, ד"ר חדוה בר, כבר ביקשה הודנה רגולטורית כדי להתמקד ביישום חוק שטרום, אבל לא נראה שחברי הכנסת והאוצר מעוניינים בכך.

בנוסף להצעות החוק השונות, גולת הכותרת אמורה להיות ועדת החקירה הפרלמנטרית בנושא האשראי שניתן ללווים הגדולים במשק. ועדה שבמסגרתה אמורים לעלות ולהופיע בכירי המערכת הבנקאית בהווה, ואולי גם בעבר, ולדבר על הנושא הרגיש שעד היום כמעט ונמנעו להתבטא לגביו - האשראי ל"טייקונים".

למרות שההחלטה להקים ועדת חקירה פרלמנטרית כזו בראשות ח"כ איתן כבל עברה כבר ביוני האחרון, עד עכשיו לא השלימו את הצעדים המינהליים לתחילת פעולתה. בחלוף 4 חודשים לא נקבע עדיין אף מועד לישיבותיה בכנסת. עם זאת, נראה כי באיוש המשרות חלה התקדמות. ל"גלובס" נודע כי המועמד המרכזי לתפקיד היועץ המשפטי-כלכלי של הוועדה הוא ד"ר ניתאי ברגמן, פרופסור למימון ב-MIT, שחזר לאחרונה לישראל לאחר שנים ממושכות מעבר לים. ברגמן חקר את תחום פשיטות הרגל והשפעת הנושא על מתחרים בשוק ההון והבנקאות. התהליך של אישור מינויו נמצא כבר בשלבים מתקדמים.

אחת המשימות הקשות הייתה מציאת יועץ מומחה לוועדה, זאת משום שמומחים רבים ופרופסורים ישראלים העוסקים בבנקאות ומימון משמשים גם כיועצים בשכר של מערכת הבנקאות הישראלית. בנוסף, נדמה שמומחים ו/או אנשי מקצוע שיזומנו לוועדה חוששים מהופעה בכנסת, בין השאר בשל הרמה הירודה בדיונים בוועדות במהלך השנה האחרונה, וגם בשל כוחם והשפעתם של הבנקים ורצונם שלא להיות מזוהים כמי שפועלים נגדם. עוד נציין, כי מנהלת הוועדה תהיה לאה ורון, מי שמנהלת כיום את ועדת הכלכלה.

בבנקים נערכים היטב לוועדה ומצטיידים גם הם במומחים. בנק הפועלים שכר כיועץ/לוביסט את פרופ' צבי וינר מהאוניברסיטה העברית. בבנק לאומי מתחזקים עם דמות מחו"ל ושכרו את פרופ' סטיבן שוורץ, מרצה למשפט ועסקים מאוניברסיטת דיוק בארה"ב. שוורץ נחשב למומחה בתחומי הבנקאות, ניהול סיכונים והליכי חדלות פירעון. הוא סייע בעבר לרשויות הרגולטוריות בארה"ב ובמדינות נוספות בהתמודדות עם משברים כלכליים, לרבות הופעה בפני ועדות הקונגרס האמריקאי בדיונים בנוגע למשבר האשראי ב-2008.

אווירה שלילית

הרכב הוועדה המקורי כלל 11 ח"כ מכל סיעות הבית, אך לאחרונה נוסף שמו של יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני (יהדות התורה). הוועדה, שכאמור עדיין לא נקבעה לה ישיבה ראשונה, צפויה להתכנס בימי ראשון, ואחד מכללי ועדת החקירה מחייב נוכחות של מינימום 50% מישיבותיה.

נזכיר, כי הוועדה כבר החלה לפעול במושב הקודם ביוזמת ח"כ איילת נחמיאס ורבין, אלא שזמן קצר לאחר שהחלו הדיונים התפוצצה פרשת החוב של אליעזר פישמן. אז גם התברר כי לאורך שנים קיבלה קבוצת פישמן אשראי בהיקף של מעל 4 מיליארד שקל מהמערכת הבנקאית, ופישמן הגיע להליך פשיטת רגל. בעקבות האירועים "שודרג" מעמד הוועדה והיא הפכה לוועדת חקירה פרלמנטרית.

הבנקים ובנק ישראל ייאלצו להתמודד במושב הקרוב לא רק עם ועדת החקירה. האווירה הציבורית השלילית נגד המערכת הבנקאית מעודדת את חברי הכנסת לקדם הצעות חוק שקשורות לתחום. נזכיר, שגם שר האוצר, משה כחלון, חרט על דגלו את הגברת התחרות במערכת הבנקאית.

ישנן לא מעט הצעות חוק בנושא על הפרק, בעיקר מתחום המשכנתאות. כך למשל, בחודש הבא יתקיים דיון בוועדת הכלכלה בנושא הצעת החוק לגבי דחיית תשלומי המשכנתא ללווה שאיבד את מקום עבודתו לתקופה של שלושה חודשים. הצעה נוספת שעברה קריאה טרומית היא זו של ח"כ יואב קיש לביטול עמלת פירעון מוקדם במשכנתאות. הצעה נוספת של חברי הכנסת מירב מיכאלי ודוד ביטן היא תיקון בחוק להוצאה לפועל, במסגרתו יהיה קל יותר ללווה שנקלע לקשיים לקבל פטור מחובותיו.

בבנק ישראל, נציין, לא אוהבים את ריבוי הצעות החוק. במקביל, נציגי הבנק המרכזי מתמודדים במושב הנוכחי עם לא מעט ביקורת והטחת האשמות מצד חברי הכנסת על כך שהם אינם פועלים מספיק לשיפור התחרות במערכת הבנקאית. נציין, כי לאחרונה דווקא החליטה בר להיענות לבקשת הכנסת להצעה להאריך את משך תוקף הצעת המשכנתא מ-12 ל-24 יום, בתקווה שהישג זה ירצה מעט את הכנסת וימנע הצעת חוק בנושא. עם זאת, עימותים ומאבקים צפויים בין הצדדים גם במושב הקרוב, ואולי אף ביתר שאת.

הצעות חוק בנושא המערכת הבנקאית

* דחיית תשלומי משכנתא ללווה שאיבד את מקום עבודתו

* ביטול עמלת פירעון מוקדם במשכנתאות

* הקלות ללווים שנקלעו להליך בהוצאה לפועל

* דחיית תשלומים ללווה משכנתא שנפטר

* התראה ללקוח על צ'ק בטרם הפיכתו לצ'ק חוזר