וואלה!
וואלה!
וואלה!
וואלה!

וואלה! האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

הלקוח לא שילם? לא תמיד החוב אבוד לגמרי

8.1.2017 / 14:57

רשויות המס מאפשרות לקבל החזרים בעבור חובות אבודים - כלומר, מס ששולם על עסקה שבוצעה אך הוכח כי למרות כל נסיונות משלם המס לא הגיעה לידיו תמורתה

אילוסטרציה. ShutterStock
אילוסטרציה/ShutterStock

כל עצמאי ובעל עסק מכיר את התופעה הכואבת של חובות אבודים מלקוחות שלא שילמו בעבור השירות שקיבלו או המוצרים שרכשו. מלבד ההפסד הכספי על העבודה שכבר בוצעה, פעמים רבות כבר שולמו לרשויות המס תשלומי המסים בגין הכסף שהיה אמור להתקבל, כך שההפסד הוא כפול.

לקראת סוף השנה, מומלץ לעבור על רשימת החייבים ולבדוק - האם כל מי שחייב לכם כספים, צפוי עוד לשלם לכם אותם, או שמדובר בחוב אבוד שהסיכוי לגבות אותו אפסי? במקרה כזה, מומלץ להתייעץ עם יועץ המס שלכם, שיסייע לכם להכיר בחוב כהוצאה של העסק, וכך למזער את הנזק הכלכלי שנגרם לכם.

מהו חוב אבוד?

אם אתם מדווחים על הכנסותיכם על בסיס מצטבר, זאת אומרת מפיקים חשבונית כבר במעמד מכירת המוצר או מתן השירות גם אם טרם התקבל התשלום בגינו, עשוי להיווצר מצב, שהלקוח לא עומד בהתחייבות לתשלום. חוב אבוד הוא זה, שאתם מעריכים, שאין שום סיכוי לגבות אותו מהלקוח. הבעיה היא, שאתם מצידכם, כבר הוצאתם חשבונית מס, בגינה שולמו תשלומים למע"מ ומס הכנסה, אבל ההכנסה עצמה - לא הגיעה וגם לא תגיע.

אז מה עושים?

בפסק דין "אורפז חשמל" נקבע כי על בעל העסק - הנישום, חלה החובה להוכיח ולהציג ראיות כי סיכויי גביית החוב אפסו. אבל באותו פסק דין נקבע גם, כי לא ניתן לכלול בסכום החוב את המע"מ. לכן, על מנת להכיר בחוב האבוד כהוצאה של העסק, יש לפעול בשני מישורים מקבילים: האחד מול מס הכנסה והשני מול מע"מ.

מבחינת מס הכנסה, ראשית יש להוכיח את קיום החוב, ולאחר מכן להוכיח את אי תשלומו בפועל. לצורך ההכרה בסכום כחוב אבוד, תצטרכו להציג מסמכים והוכחות על ניסיונות הגבייה שעשיתם ולא הצלחתם, כמו ביצוע ניסיונות לאיתור החייבים, משלוח תזכורות ומכתבי התראה, מכתבים מעורכי דין, הודעה על הפסקת ההתקשרות העסקית וכדומה.

מבחינת מע"מ, לפי הוראת ביצוע נקבעו חמישה מבחנים מצטברים לקבלת החזר מס עסקאות בגין חשבונית מס שלא שולמה: בוצעה עסקה, הוצאה חשבונית, מס העסקאות בגין החשבונית שולם, המוכר או נותן השירות לא קיבל את התמורה והחוב הפך ל-"חוב אבוד".

מצבים נוספים בהם ניתן יהיה להכיר כחוב אבוד: אם יוכח כי החייב נפטר ואין בעיזבונו נכסים הניתנים למימוש, או כאשר החייב עזב את ישראל ואין לו נכסים הניתנים למימוש בישראל. גם כאשר החוב איננו גבוה ועלות גביית החוב תהיה גבוהה מהחוב עצמו, או כאשר מרבית העסקאות של העוסק בעל החוב הן עם לקוחות שאינם רשומים כעוסק לפי החוק.

אופן ההכרה בחוב אבוד יתבצע על ידי הפקת הודעת זיכויי לחייב. בכך יופחתו ההכנסות ויקוזז מע"מ העסקאות. ההודעה תצא לא יאוחר משלוש שנים ולא לפני שישה חודשים בהם הוצאה החשבונית שבגינה נוצר החוב. ניתן להאריך תקופה זאת על ידי הגשת בקשה מיוחדת.

כמו כן, יש להודיע למנהל מע"מ בדבר החוב האבוד, כולל כל המידע הרלוונטי של הצדדים ועל מהות העסקה שבגינה נוצר החוב האבוד. תצטרכו גם להצהיר, שבמידה והחוב ישולם בעתיד, תוציאו עבור התשלום שתקבלו חשבונית מס ותשלמו את כל המיסים על פי החוק.

את התהליך מומלץ לבצע עם יועץ מס חבר לשכה, וכך לקבל חזרה מס ששילמתם לשווא, ולמזער את הנזק בגין אותו חוב אבוד.

יועצת המס חגית גבאי עמיאל יו"ר ועדה אירגונית כנסים ארציים וסגנית יו"ר מרחב תל אביב בלשכת יועצי המס

טרם התפרסמו תגובות

הוסף תגובה חדשה

+
בשליחת תגובה אני מסכים/ה
    2
    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully