עלון מידע מקוון לחינוך ולדורף ואנתרופוסופיה בישראל

                          מופץ חינם | גיליון מספר 107, 15.07.14 | שבוע 12, לוח השנה לנפש

שתף בפייסבוק

 

<<אל תפספס את התמונות = לחץ על Display images בראש תוכנת הדוא"ל שלך>>


עכשיו ב'ליברל': סיפורה של הקהילה האנתרופוסופית בטבעון כפי שעדיין לא סופר [איגרת 107] 

כתבה שבתפרסמה היום במגזין 'ליברל' מספרת בצורה אמינה ומרתקת את סיפור השתלבותה של הקהילה האנתרופוסופית בקריית טבעון, כמשל לזרמי העומק הפועלים בחברה הישראלית. להלן עיקרי הדברים

לאחרונה נוסד בישראל ירחון חדש, ליברל שמו. הירחון, שיוצא לאור במימונו של המיליארדר ליאוניד נזבלין המחזיק גם ב-20% ממניות עיתון הארץ, עוסק בפוליטיקה, תקשורת ותרבות, ועושה זאת ברצינות ראויה לשבח. בגיליון השלישי שהתפרסם היום מצאתי כתבת עומק המתחקה אחר הזרמים החברתיים הפועלים בקריית טבעון, כאשר במרכז הכתבה עומדים תקרית אדם ורטה – ספיר סבח והסכסוך בין אורט גרינברג והתיכון האנתרופוסופי שקד. הכתבה, מאת בועז גאון, מרתקת, במיוחד עבור מי שהחינוך האנתרופוסופי קרוב לליבו. מזמן, ואולי מעולם, לא זכתה התופעה התרבותית שהיא האנתרופוסופיה לסיקור כה מעמיק, מקצועי ואובייקטיבי בכלי תקשורת ארצי לא מגזרי, ומתוך הקריאה בכתבה ניתן ללמוד לא רק על החינוך האנתרופוסופי וקריית טבעון, אלא גם על הזרמים המנוגדים הפועלים כיום במדינת ישראל, ונמצאים במסלול ההתנגשות.

ניתן למצוא בכתבה תאור נרטיבי של התפתחות התיכון האנתרופוסופי בטבעון, מימיו הראשונים עם 8 תלמידים ככיתה ט7 בבית ספר אורט, דרך צמיחתו המטאורית בתוך בית הספר וזליגה המונית של תלמידים למסלול ה"אורטוסופי", ועד לחיכוכים בין התלמידים והמורים שהביאו בסופו של דבר לעזיבת היוזמה האנתרופוסופית לקמפוס מכללת אורנים בקיץ שעבר. מרואיין מרכזי בכתבה הוא אלון נבות, ראש המועצה בשנים 2004 – 2008, ודרכו ניתן לשמוע את סיפור התפתחות הקהילה האנתרופוסופית בטבעון. לא פחות מעניינת היא התבוננות הסטורית שהוא מעניק בהתפתחות הזרם החינוכי האנתרופוסופי בישראל. אני מצטט:

עלייתו של הזרם האנתרופוסופי בישראל, כזרם חינוכי פרטי ונפרד מזה של ישראל הממלכתית, קשורה בהכרח לדעיכת הקיבוצים כאליטה ישראלית מכהנת. מערכת החינוך העצמאית-קיבוצית, שפעם החליטה עבור עצמה מה ללמד ומה לא, ייצרה באמצעות בוגריה זרם חינוכי נפרד, אלטרנטיבי, פרטי ומסובסד רק בחלקו. "כשאתה גדל בקיבוץ", אומר אלון, "אתה גדל בחברה שבמהותה שואפת אל האמת. אלא שבשלב מסויים הלכה והתחזקה בקיבוצים 'תחושת ההיעדר', ומה שהיה לה להציע הרגיש ריק. במקביל, הקיבוצים, שפעם היה להם כוח פוליטי חזק דיו לייצר מערכת חינוך משל עצמם, מעיין מדינה בתוך מדינה – איבדו את הכוח הזה. אל הוואקום הזה – נכנסה האנתרופוסופיה".

הכניסה של החינוך האנתרופוסופי לטבעון (על פי ההערכות בכתבה היגרו לעיירה 300 משפחות בעקבות החינוך האנתרופוסופי. אני חושב שהמספר גבוה מזה) נתנה את אותותיה על המרקם החברתי של היישוב. רחוב הגפן, אחד משני רחובות שבהם התרכזו בשנות ה-50 עולים ממרוקו, החל להתמלא באנתרופוסופים, מה שהביא למרמור בקרב האוכלוסיות הוותיקות ברחוב. משה בן שמעון, תושב הרחוב, מספר: "עם הזמן התחילו לבוא לכאן אנשים חדשים, רובם אנתרופוסופים. על כל רחוב הגפן הם השתלטו [...] פתאום הכל בטבעון התחיל לעלות כסף, והרבה. המתנ"ס שהיה בחינם התחיל לעלות 400 – 500 ש"ח לחוג [...] את המימונה בבית שערים הורידו וכשעשיתי חפלה בבית שלי השכנים התלוננו [...] ואני כל בוקר מתעורר כי הם מנגנים לי בחליל".

גרפיטי בקריית טבעון, 2013

לא רק ברחוב הגפן ניתן למצוא התנגדות לכניסה האנתרופוסופית; גם בבית ספר אורט עורר תיכון שקד את חמתם של המורים, עד שאלה הכריזו על סכסוך עבודה, "עד שהאנתרופוסופים יעופו". אלה הדברים שאמר רוני פיזם, מורה לכימיה באורט טבעון: "מה שקרה בטבעון הוא פיילוט של חינוך פרטי מול חינוך ציבורי. זה כל הסיפור. החינוך הפרטי הורג את החינוך הממלכתי, כי הוא לא יכול להתחרות בבית ספר של מורים צעירים ויפים וגם לא באנשים שיש להם כסף ומחפשים מותגים וססמאות. הבן של חבר הכנסת ישראל חסון למד אצלי כימיה. הבן השני שלו כבר למד באנתרופוסופי. למה? ככה, כי זה עניין של אופנה... ועכשיו חסרים לנו 30 – 40 תלמידים בכל שכבה, מה שאומר שאנחנו צריכים לסגור מגמות, ואז בית הספר שלנו הופך לבית ספר נחות! ואז מי מגיע אליו? אוכלוסייה חלשה יותר. זה כל הסיפור, וזו המטרה של הפיילוט, וכל החברים שלי מהאנתרופוסופי שצעדו איתי במחאה החברתית יכולים להגיד מה שהם רוצים – אבל טובת הכלל לא מעניינת אותם".

תקרית ורטה-סבח הציפה מתח עדתי, פוליטי ומעמדי שעד היום קיים בישראל, והמתח בין הקהילה האנתרופוסופית לבין חלק מאוכלוסיית טבעון הוותיקה, ובין אורט גרינברג לבין תיכון שקד, מתואר בכתבה כביטוי לפער בית תפיסות עולם מנוגדות. בשימוע המפורסם שנערך לאדם ורטה אמר לו מנהל בית הספר אבי שוורץ כי "כשאתה טוען נגד גוף כמו צה"ל, אז לילדים אין כלים לשפוט את מה שאתה אומר [...] במיוחד בבית ספר שאמור לחנך את התלמידים שלו לכבד את המערכת, להבין את חוקיה ולציית לכלליה". כשמשווים אמירה זו לתפיסה החינוכית האנתרופוסופית (הטוענת, בין היתר, כי יש "לקבל את הילד ביראה, לחנכו באהבה, ולשחררו לחירות"), עולה במלוא הרצינות השאלה האם באמת שני הזרמים הללו יוכלו להפגש. לאחרונה פוטר ורטה סופית מאורט גרינברג, ועבר ללמד באופן מלא בתיכון שקד.

באחד הגיליונות הקרובים של האיגרת ובאדם עולם אנו נכתוב על יוזמה חדשה בטבעון, של סופר-מרקט קואופרטיבי שצמח מתוך הקהילה האנתרופוסופית, ונועד במוצהר לשרת את כל תושבי שקד, ולאחות את השסע החברתי שנפער ביישוב. עד אז, אני ממליץ מאוד לקרוא את הכתבה המלאה בגיליון 3 של מגזין ליברל, (ניתן לבקש אותו כגיליון התנסות בקישור הזה). ובכלל, אני ממליץ למי שיכול לרכוש מנוי למגזין, כי עיתונות מודפסת ואיכותית היא דבר שבימינו צריך לחזק באופן מודע.

נועם שרון


מיפוי הכשרות אנתרופוסופיות

יש לכם הכשרה? משתתפים בקבוצת לימוד? מעבירים חוג בהשראת האנתרופוסופיה? הזדרזו להרשם באינדקס מיפוי ההכשרות בישראל, שיתפרסם בגיליון אוגוסט של אדם עולם.
להרשמה לחצו


 

גיוס כספים להצלת עין בוסתן, בית ספר דו-לשוני ברוח ולדורף

למידע נוסף


 

דבר המפרסם (דרושים, הודעות, ארועים, מוצרים)


 

אחו הבגדים עם הכבשה



בית בהרדוף להשכרה
ביתנו היפה עם גינה מקסימה

להשכרה 6 עד 14 באוגוסט, ו-7 עד 14 לאוקטובר.

אקסל: 052-3223713

טיסה בשמי הארץ

 

 

תראפיה ולימודי תראפיה

 

 
 

   
  יסודות בפסיכותראפיה בגישה אנתרופוסופית    
     
   
תראפיה אנתרופוסופית באמנות באזור הצפון

תראפיסטית באמנות בוגרת הרדוף ובעלת הכשרה מטעם מכללת תל חי מטפלת ביישוב שמשית.

לקביעת מפגש הכרות חינם התקשרו 054-2602454

איריס כהנוב

   

 


לימודי ייעוץ ביוגרפי ואמנות


 

 

 
 

לימודי אמנות וסביבה 2014-5

במרכז דרך האמנות בקיבוץ הרדוף

קורסים בפיסול, פיסול סביבתי, ציור, רישום, לימודי טבע מנקודת מבט גתאנית

פרטים באתר: http://www.omanut.org.il


 

   
  דני ותרצה אמן    
 
 
   

 

גלי אדר - אם החיטה

 

 

 


ערב הכירות עם דרך הייעוץ הביוגרפי בדגש על סדנת הביוגרפיה יתקיים ביום ה' 17.7 בשעה 18
בבית ספר לייעוץ ביוגרפי אם החיטה בכפר ורדים. הכניסה חופשית.

 

 
     

 


דרושים אנשי חינוך בכל הארץ


 

 

 
בתל אביב

לגני הילדים ביישוב צוקים בערבה התיכונה

דרושים אנשי צוות לשנה"ל הקרובה.
אנחנו מחפשים אנשי צוות עם רקע או עניין בחינוך אנתרופוסופי.
לפרטים נוספים ושליחת קורות חיים נא לפנות לטל אורטס
052-5450679
tal.ortas@gmail.com

בבאר שבע


לבית ספר שקד דרוש/ה מחנך או מחנכת לכיתה א' בשנה"ל הקרובה, תשע"ה.

בוגרי סמינר וולדורף.

נסיון בהוראה – יתרון.

תעודת הוראה ותואר ראשון- יתרון.

קורות חיים ניתן לשלוח לבי"ס שקד:

shaked.tivon@gmail.com

או להתקשר:

04-9931575  


דרושים ברחובות 

 


 

וולדה בלוג!

לחצו כאן

וגלו כל מה שלא ידעתם על ולדה, מוצריה וקשריה לקהילה האנתרופוסופית!

    


   

מדריך מיוחד להורים בגן אנתרופוסופי


מתנה מהוצאת אדם עולם
להורים ששוקלים לרשום את ילדיהם לגנים אנתרופוסופים
(חינוך ולדורף)

מהדורה מיוחדת להורים בגני ולדורף,
הכוללת 14 מאמרים שנבחרו בקפידה מגיליונות אדם עולם בשנים 2008 - 2013.

הגיליון עונה על השאלות החשובות ביותר להורים בחינוך ולדורף:

check כיצד חינוך ולדורף ישפיע על ההורות שלי?

yes מה עושה הילד שלי בשעות הגן?

yes מה העקרונות הבסיסיים של חינוך ולדורף?

yes כיצד מסתדרים בוגרי חינוך ולדורף עם החיים מחוץ ל"חממה"?

yes מה מדע המוח אומר על חינוך ולדורף?

yes איך מסבירים למשפחה המורחבת מה זה חינוך ולדורף?

yes ועוד כלים רבים להורות איכותית ברוח חינוך ולדורף: סיפורים, מתכונים, מדור בריאות ומלאכות. 

הרשמו עכשיו וקבלו את הגיליון אליכם באופן מיידי!

 


 

  אדם עולם הוא בית הוצאה לאור הפועל לקידום התרבות, החינוך והחברה בישראל ברוח תפיסת העולם האנתרופוסופית. 

הוצאת אדם עולם פועלת מזה 6 שנים ומטרתה לשרת את קהילת חינוך ולדורף והאנתרופוסופיה בישראל באמצעות העמדת אמצעי תקשורת מודפסים ודיגיטאליים.

 

 

למנוי דיגיטלי לאתר אדם עולם למנוי למגזין אדם עולם לעיתון הילדים אדם צעיר

לפרסום במגזין אדם עולם, אתר אנתרופוסופיה בישראל והאיגרת צרו קשר  ads@adamolam.com


הגיליון הבא של האיגרת ישלח ביום שלישי, 22.07.2014, בשעות הערב

חומרים נא לשלוח עד יום שני 21.07.14 בשעה 18:00

com.להתראות בגיליון הבא.www