המלצה: להקים אחד ממתקני הטיפול בגז הטבעי בים בלבד

המועצה הארצית לתכנון ובנייה צפויה לדון בהמלצה ובאלפי התנגדויות לתכנית שהגישו תושבי המועצות

הישג משמעותי למטה המאבק של תושבי אזור יוקנעם ועמק חפר נגד הקמת מתקני קבלה לגז הטבעי בשטחי מועצותיהם. הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה מחוז מרכז פרסמה היום (א') את המלצתה למועצה הארצית לתכנון ובנייה לדחות את התוכניות להקמת מתקני הקבלה ולהעביר את אחד ממתקני הטיפול בגז לים. המועצה הארצית לתכנון ובנייה צפויה לדון בהמלצה ובאלפי התנגדויות לתכנית שהגישו תושבי המועצות.

במשרד ראש הממשלה מקווים כי התכניות יאושרו לכל המאוחר בקיץ. ראש הממשלה בנימין נתניהו קבע כי הקמת מתקני הקבלה היא אינטרס אסטרטגי של למדינת ישראל שכל תצרוכת הגז הטבעי שלה עוברת כיום דרך מערכת הולכה אחת ויחידה.

על-פי התכנית שהכין צוות מתכננים ממשלתי בראשות האדריכל גדעון לרמן ייתבצע חלק מהטיפול בגז במתקנים ימיים והיתר במתקנים יבשתיים שיוקמו בשני אתרים: האחד ליד קיבוץ "עין החורש" בעמק חפר" והשני באתר תחנת הכוח "חגית" ביוקנעם.

על-פי התכנית יוקצו שני אתרים בשטח כ-230 דונם כל אחד עבור מתקנים שיקבלו את הגז שיזרימו לחוף "לוויתן", "כריש", "תנין" ומאגרי גז נוספים שיתגלו בעתיד. הגז יוזרם למתקנים שיבצעו בו תהליכי ניקוי, הפחתת לחץ והפרדה בין גז לנוזלים נלווים, המכונים קונדנסט.

תושבי עמק חפר ויוקנעם טענו כי ההתפחויות הטכנולוגיות של השנים האחרונות מייתרות את הצורך בהקמת מתקנים יבשתיים לטיפול בגז ומאפשרות את ביצוע מלוא הטיפול בים. בנוסף טענו התושבים כי הקמת המתקנים בשטחם תהווה סיכון בטחוני בגלל הקרבה לשטחי הרשות הפלסטינאית.

בהחלטה ארוכה ומנומקת קבעה הוועדה המחוזית מרכז כי "הרצון למהר ולאשר פיתרון תשתיתי פוגע בערכים סביבתיים לא פחות ופוגע בשטח קרקע חקלאי שלא לצורך". הוועדה מציינת כי עיקר הפגיעה נובעת מהצורך להבטיח מסדרון יבשתי עבור צינורות הגז עד לאתר הקבלה המרוחק כ-14.5 קילומטרים מהחוף. הוועדה מציינת כי כבר כעת מדובר באזור צפוף תשתיות ורגיש מאד, משום שכל קווי התשתית החיוניים של מדינת ישראל עוברים דרכו.

ראש מועצת עמק חפר, רני אידן בתגובה: "החלטת הועדה המחוזית של משרד הפנים היא עוד הוכחה שמוסדות המדינה מתחילים להבין את מה שברור כבר לכולם. הטיפול המלא של הגז הטבעי צריך להיעשות הרחק בלב ים. אמרו את זה במשרד להגנת הסביבה, אמרו את זה במשרד הבריאות, אמרו את זה בוועדת הפנים של הכנסת וכעת אומרים את זה במשרד הפנים. אנו חוזרים ודורשים מהמועצה הארצית ומהחוקר שבודק את טענותינו להקשיב לנו - מהר יותר, בטיחותי יותר, זול יותר וסביבתי יותר להקים את המתקנים בים".