$
הפנסיה ואתם

בלעדי ל"כלכליסט": גמלאים ישלמו פחות מס על הפנסיה מ־2012

צוות ברשות המסים עובד על ניסוח הטבות למבוטחים, כדי לתקן עיוותים שנוצרו כתוצאה מהמעבר לפנסיה התקציבית ב־2008. משמעות ההטבות, שיחולו מתחילת 2012, היא חיסכון של אלפי שקלים בשנה לגמלאים

הדר קנה 07:0404.07.12

באוגוסט הקרוב תצא רשות המסים עם הנחיות לציבור בעניין הגדלת הפטורים לגמלאים, בעלות תקציבית של 400 מיליון שקל בכל שנה. כך נודע ל"כלכליסט". זאת לאחר שיוקם צוות מיוחד ברשות המסים שיתווה את ההנחיות ליישום חקיקה שעברה בקריאה שלישית במאי האחרון, האחראית על תיקון עיוותים שהתגלו בחוק קופות הגמל מ־2008. מדובר בחקיקה משלימה לתיקון 3 לאותו החוק, שעשה מהפכה בחיסכון קופות הגמל בישראל.

 

עד החלת החוק ב־2008, היו קיימות שתי אפשרויות לחסוך לפנסיה: קרנות פנסיה, שבהן החוסך היה מפקיד כסף שאותו היה יכול למשוך בגיל הפרישה באמצעות קצבה חודשית בלבד; וקופות גמל וביטוחי מנהלים, שהחוסכים בהם יכלו לבחור אם למשוך את החיסכון שצברו בסכום חד־פעמי פטור ממס, עד תקרה מסוימת, בגיל הפרישה, או באמצעות קצבה חודשית.

 

אילוסטרציה אילוסטרציה צילום: דוד הכהן

 

החל ב־2008 החליטו באגף שוק ההון באוצר בראשותו של ידין ענתבי כי לא יתאפשר יותר חיסכון הוני אלא קצבתי בלבד בכל מוצרי החיסכון הפנסיוני. זאת כדי להבטיח לחוסכים קצבה חודשית מינימלית עד יום מותם, ולמנוע מצב שהכסף יימשך בסכום חד־פעמי ויבוזבז על ידי החוסך.

 

עם זאת, בחקיקה זו נוצרו כמה עיוותים מיסויים, שכעת תוקנו על ידי רשות המסים בתיקון 190 לפקודת מס הכנסה. אלה שלושת התיקונים המרכזיים.

 

תיקון ראשון: הגדלת הפטור

 

הפטור ממס על הקצבה מוגדל מ־35% ל־67%, בארבע פעימות עד 2025.

 

יעקב כהן, מנהל מחלקת קופות הגמל בחטיבה המקצועית ברשות המסים, הסביר ל"כלכליסט": "הפטור על קצבה עד התיקון היה 35% ולא יותר מתקרה של 8,190 שקל בחודש לקצבה, כלומר פטור של 2,800 שקל. זאת אומרת, אם היתה לי קצבה של 5,000 שקל הייתי מקבל פטור ממס על 35%, ואם היתה לי קצבה בגובה 12 אלף שקל הייתי מקבל פטור של 35% מ־8,190 שקל, הסכום המקסימלי לפטור".

 

לדברי כהן, הרשות עשתה שני דברים כדי לתקן הגבלות אלה. "הדבר הראשון שעשינו הוא שהגדלנו את הפטור ל־67% בארבע פעימות", הוא אמר.

 

"הדבר השני שעשינו - במקום שהפטור יהיה נגזרת של סכום הקצבה, קבענו אלמנט סכומי. לדוגמה, בקצבה של 5,000 שקל בחודש, לפני התיקון לקחנו 35% מ־5,000 שקל ואחרי התיקון העלינו ל־43.5% והכפלנו בתקרה של 8,190 שקל. מה שאומר שהיטבנו עם בעלי הקצבאות של פחות מ־8,190 שקל".

 

תיקון שני: קצבת בעלי שליטה

 

דבר נוסף שעשתה הרשות הנו הסרת ההגבלה של ההפרשות הפנסיוניות לבעלי שליטה של חברות מעטים, חברות שנשלטות על ידי לא יותר מחמישה אנשים.

 

"ההוראות שנוצרו קודם הגבילו את צעדיהם של בעלי שליטה בחברות בנוגע לפיצויים וקצבה. היתה מגבלה שאפשרה לבעלי השליטה להפריש קצבאות עד לתקרה של 11,950 שקל בשנה. לדוגמה, אם בעל שליטה של חברה מושך משכורת של 25 אלף שקל בחודש, עד היום הוא היה יכול להפריש לפיצויים וקצבה מקסימום של 11,950 שקל. מינואר 2012, רטרואקטיבית, החברה תוכל להפריש לפנסיה מתוך המשכורת 7.5% למשכורת, וההוצאה תוכר לה במס. כלומר, 7.5% מ־25 אלף שקל בחודש - זה עובר את 11,950 השקלים וכך פרצנו את המחסום הזה".

 

הרעיון שמאחורי התיקון הוא שגם לבעלי שליטה בחברות תהיה פנסיה מסודרת. "גם את בעלי החברה צריך לעודד להפקיד לפנסיה", אמר כהן.

 

תיקון שלישי: המיסוי הכפול

 

הנקודה השלישית ששונתה היא ביטול המיסוי הכפול שהיה על הפרשות הקצבה.

 

כהן מסביר: "מעביד היה יכול להפריש לעובד עד לתקרה של ארבע פעמים ממוצע השכר - כלומר 34,476 שקל ולא יותר משיעור של 7.5% מתקרה זו. נניח שיש שכיר עם משכורת של 50 אלף שקל בחודש והתחייבו להפריש לו 7.5%; החוק אומר שעל ההפרש בין 50 אלף ל־34,476 שקל (15,524 שקל - ה"ק) העובד ימוסה באופן מיידי, וכן שהעובד יקבל מאותן הפרשות קצבה שחייבת במס. יוצא שממסים את אותו העובד פעמיים - פעם אחת בהפקדה על ההפרש ופעם שנייה על הקצבה החודשית".

 

כהן סבור כי אין לרשות סיבה למסות פעמיים: "לכן קבענו שמה שמוסה פעמיים ייחשב כקצבה מוכרת, וככזו הוא פטור ממס בפעם השנייה".

 

באופן כללי השינויים שנעשו פותרים את העיוות בחקיקה הקודמת ומפשטים את חוקי המס. לדברי כהן, מדובר ב"מהפכה בפטורים לגמלאים".

 

את התיקון הובילה רשות המסים עם אגף שוק ההון באוצר, בשיתוף ח"כ חיים כץ, יו"ר ועדת העבודה והרווחה.

 

רוב התיקון תקף כבר מינואר 2012 ולכן יחול רטרואקטיבית מתחילת השנה הנוכחית. החוק עבר, כאמור, בקריאה שלישית ב־14 במאי השנה, וכיוון שהחקיקה דורשת היערכות של הרשות הוקם צוות מיוחד ליישום החקיקה שתצא עם הנחיות לציבור באוגוסט הקרוב.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x