שתף קטע נבחר

מדד המחירים לצרכן בפברואר נותר ללא שינוי

האינפלציה בפועל עומדת כעת על 1.7%. מחירי הפירות עלו בחודש שעבר ב-9.3% ומחירי הדלק עלו ב-2.8%. במחירי ההלבשה וההנעלה נרשמה ירידה של 5.6%

מדד חודש פברואר, שפרסמה הערב הלמ"ס, נותר זה החודש השלישי ללא שינוי. כתוצאה מכך מסתכמת כעת האינפלציה בפועל, המחושבת 12 חודשים לאחור (מדד פברואר 2012 לעומת מדד פברואר 2011), ב-1.7%, והיא נמצאת לכן מתחת למרכז תחום היעד השנתי שקבעה הממשלה (1%-3%).

 

מגמת האינפלציה בארבעת החודשים האחרונים גבוהה יותר ומסתכמת ב-2.6%. האינפלציה הצפויה ב-12 החודשים הבאים, שאותה מחשב בנק ישראל כממוצע התחזיות של האנליסטים במשק, עלתה לאחרונה בשיעור קל, והיא מסתכמת כעת ב-2.4%. 

 

 

מנתוני הלמ"ס מתברר כי מדד החודש שעבר הושפע בעיקר מהעליות בסעיפי התצרוכת הבאים: דלק ושמנים לרכב (2.8%), פירות טריים (9.3%), אחזקת דירה (0.3%) ומזון (0.2%). עליות אלה קוזזו בחלקן על ידי ירידות במחירי ההלבשה וההנעלה (5.6%) ובסעיף התחבורה (0.3%).

 

 

בשוק ההון העריכו בימים האחרונים כי למרות התבססות האינפלציה בפועל והאינפלציה הצפויה בתוך תחום היעד השנתי שקבעה הממשלה, תחליט הוועדה המוניטרית של בנק ישראל בסוף החודש להשאיר את הריבית לחודש אפריל ללא שינוי, ברמה של 2.5%.

 

הסיבות העיקריות להחלטה צפויה זו הן הרצון של בנק ישראל לשמור תחמושת למקרה של הרעה נוספת במשבר החובות באירופה, והחשש מפני השלכות אפשריות של הרעה במצב הגיאו-פוליטי באזורנו.

 

התגובות במשק 

נשיא התאחדות המלאכה והתעשייה, יהודה אלחדיף, מסר בתגובה: "מדד חודש פברואר מצביע על יציבות המחירים זמנית ועל כניסת המשק להאטה, ולכן יש לנקוט כבר היום במספר צעדים: לייצר מסגרות אשראי זמינות לעסקים הקטנים, לעודד יצוא לחו"ל ולהימנע מהעלאות מחירי הדלק והחשמל. יש לפעול בזהירות ולהימנע מתהליך של ביסוס יציבות המחירים במשק ברמת ריביות גבוהות, אשר סופן לדכא את הפעילות הכלכלית במשק, ולגבות מחיר כבד מעסקים רבים". 

 

נשיא לשכת העצמאים והעסקים בישראל יהודה טלמון: "על הממשלה להעמיד את הכלכלה והמשק במרכז סדר היום הציבורי ולבחון נקיטת צעדים אופרטיביים כדי למנוע מיתון או מצב של קיפאון בשוק".

 

אורי גרינפלד, מנהל מחלקת המאקרו בפסגות, אמר כי: "אותם סעיפים שתרמו תרומה חיובית למדד בפברואר צפויים להמשיך ולתרום לו גם בחודשים הקרובים ובעיקר מחירי האנרגיה ומחירי המזון. גם סעיף הדיור, שנותר בפברואר ללא שינוי, צפוי להערכתנו להמשיך ולעלות בחודשים הקרובים ולתמוך באינפלציה. מחירי הדירות, שאינן חלק מהמדד, עלו בדצמבר-ינואר ב-0.1% לעומת נובמבר-דצמבר, זאת בנוסף לעלייה של 0.3% בתקופה הקודמת. מוקדם עוד לדעת אם הסתיימו הירידות, אולם יש לזכור כי קצב התחלות הבנייה הואט ברבעון הרביעי של 2011 בעוד מצד הביקוש מסתמנת עלייה מחודשת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פירות. התייקרו ב-9.3%
צילום: ירון ברנר
מומלצים